top of page
Rhineland Battlefield Tours Logo
OPERATION BLOCKBUSTER
Map operation blockbuster
allied commanders
canadian army
2nd Canadian Division

Dit was de Canadese rit naar de Rijn bij Xanten door luitenant-generaal GG Simonds's II Corps

Operatie Blockbuster was de voltooiing van de grotere Operation Veritable door het Eerste Canadese leger, versterkt door het XXX Corps van het Britse Tweede Leger van eind februari tot begin maart 1945. Veritable was langzamer en kostbaarder dan verwacht en de Canadese commandant, generaal Harry Crerar, had besloten een nieuwe start te maken voor de operatie. Drie Britse en Canadese divisies dreven naar het noordwesten op en veroverden onvoorbereide Duitse posities in de beboste heuvelkam van Hochwald , voordat ze verder trokken op Xanten. Ze kwamen op 3 maart in contact met het Negende Amerikaanse leger in Berendonk, bij Geldern.

Operatie 'Blockbuster', het massale offensief dat eind februari 1945 door het Eerste Canadese Leger werd gelanceerd als vervolg op de massale aanval door het gevreesde Reichswald Forest. Het doel was nog steeds om de westelijke oever van de Rijn tot aan Xanten in het zuiden te ontruimen en een verbinding te maken met de Amerikanen die uit het zuiden kwamen, voorafgaand aan een massale oversteek van de Rijn zelf.

De 'Blockbuster' wordt in de eerste plaats herinnerd door de gruwelijke vierdaagse strijd om de zogenaamde 'Hochwald Gap', een smalle doorgang door het Hochwaldbos, waar de Canadezen zware verliezen leden in wat alleen maar als een dodelijke valstrik kan worden omschreven.

In twee weken van bittere gevechten, geconfronteerd met hardnekkig tegengestelde eenheden van de 1. Fallschirm-Armee, en in afschuwelijke weers- en grondomstandigheden, duwden de geallieerden langzaam van de ene vestingstad naar de andere, waarbij ze hun tegenstander langzaam vermorzelden tot ze aan de oever van de Rijn tegenover Wesel stonden.

Wat niet mag ontbreken is het verhaal van majoor Fred Tilston van de Canadese Essex Scottish, die het Victoriakruis kreeg voor zijn moed om zijn compagnie in een aanval op het noordelijke deel van het Hochwald te leiden op 1 maart 1945. In zijn eerste actie als compagniecommandant leidde Tilston zijn mannen over 400 meter vuurgeveegd open terrein naar de Duitse stellingen. Ondanks het feit dat hij twee keer gewond raakte, sloeg hij persoonlijk een vijandelijk mitrailleursnest neer, stak herhaaldelijk een zwaar onder vuur liggende weg over om munitie voor zijn mannen te halen en moedigde hen aan om tegen verschillende tegenaanvallen op te treden totdat hij uiteindelijk uit de strijd werd geslagen door een mortierronde die een been afblies en het andere zwaar vermorzelde.

Tijdens de tour van de Canadese aanval op het Rhineland krijgt U uitleg over en bezoeken we locaties van:

 • Opbouw en start Operation Blockbuster

 • Bezoek aan de Canadese militaire begraafplaats in Groesbeek.

 • De aanval van de 2de Canadese Divisie op Wyler & Den Heuvel.

 • Waterborn-acties van de 3e Cdn Inf Div in Operation Veritable

 • Canadese aanval op Moyland-wood

 • Duitse tegenaanval van Panzer-Lehr-Division en 116th Panzer Division (Windhund) bij Louisendorf.

 • Aanval Canadezen om Totenhugel. Victoria Cross Sgt COSENS omgeving Mooshof.

 • Hochwald Stopplinie (Fase 2 en 3 van Operatie Blockbuster).

 • Monument Halte Uedemerbruch.

 • Major Fred Tilton’s Victoria Cross.

 • Aanval van de 3rd Canadian Infantry Division bij Keppeln.

German 117 greyhound division
3rd Canadian Division
victoria cross
disabled German tank
Moyland Castle
German Panser Lehr Division
bottom of page