top of page
OPERATION PLUNDER
Rhine-Crossing-map
Rhineland Battlefield Tours Logo
51st-Highland-Div-Rhine
21st_army_group_badge_large

De laatste hindernis van het Rijnlandoffensief was de rivier de Rijn. Voor de oversteek van de Rijn vlakbij Wesel (operatie Plunder) werd een miljoen soldaten ingezet.

Het laatste gedeelte van het Rijnlandoffensief bestond uit het oversteken van de beroemde rivier zelf. Voor de geallieerde opmars was de Rijn de laatste natuurlijke hindernis in de richting van Berlijn. De oversteek van de Rijn tussen Rees en Wesel kreeg de codenaam operatie Plunder.

Het Tweede Leger zou de Rijn oversteken tussen Wesel en de westelijke rand van Rees met het 12de Korps aan de rechterzijde en het 30ste aan de linkerzijde. Het korps van generaal Horrocks moest Rees en Haldern veroveren en een onderkomen vinden dat diep genoeg was om bruggen te kunnen bouwen. Deze aanval zou worden uitgevoerd door de Highland Divisie op een front van twee bataljons, waarbij de 9de Canadese Brigade een "follow-up" rol zou hebben direct achter de 154de Brigade op links.

De taak van de Canadezen zou zijn om naar Emmerich op te rukken en het gebied Vrasselt-Praest-Dornick onder controle te krijgen, als voorbereiding op verdere operaties van de 3de Canadese Divisie gericht tegen Emmerich. Een andere mogelijkheid zou zijn dat de Canadese brigade Millingen zou moeten veroveren.

De amfibische fase van "PLUNDER" begon om 21.00 uur op 23 maart na zware bombardementen door Geallieerde vliegtuigen en artillerie. "Pepper Pots" vergelijkbaar met die gebruikt bij het begin van "VERITABLE" hielpen bij het neutraliseren van Duitse verdedigingswerken.

Een miljoen soldaten uit drie verschillende landen nam deel aan de operatie. De geallieerden hadden meer dan 4.000 stuks artillerie verzameld op de westoever van de Rijn, terwijl meer dan 250.000 ton aan voorraden werden aangesleept naar het front. De voorbereidingen van de oversteek werden voor het oog van de Duitsers verborgen gehouden door een enorm rookgordijn.

Operatie Plunder verliep op rolletjes. De Duitse weerstand was volledig gebroken door het artilleriegeschut en in de eerste twee uur van de operatie verloren de geallieerden maar 31 manschappen.

Tijdens deze tour neem ik U mee en vertel de verhalen van de Britse en Canadese eenheden wij bespreken onder andere:

  • Start en opbouw van de operatie met uitleg over de taken van de diverse divisies.

  • Commando actie rond Wesel 23 maart 1945

  • Hotel Wacht am Rhein. En de Rijn crossing

  • Gevechten rond Rees.

  • Het bouwen van de diverse Bailey bruggen.

  • Gevechten rond Speldrop en Bienen (24 Maart 1945) en de Canadese gevechten rond Bienen (25 maart 1945)

  • Gevechten rond Groin

  • Canadese gevechten rond Emmerich.

army-british
Canadian_Army_Badge
bottom of page